Staten av Moderna Musik

Dagens utövare av vad vi en gång kallade “modern” musik finner sig vara plötsligt ensam. En förbryllande motreaktion ställs mot någon musicerande som kräver disciplinerna och verktyg för forskning för dess tillkomst. Berättelser nu cirkulera att förstärka och förstora denna besvärliga trend. Det var en gång att man inte ens kan närma sig en stor musikskola i USA om inte väl förberedd att bära bud och lärosatser serialism.

EaglebrookSchool – 2013

När man hör nu av professorer skamlöst studera mängder av Respighi för att utvinna den magiska av sin massa överklagande publik, vi vet att det finns en kris. Denna kris finns i synen på även de mest utbildade musiker. Kompositörer idag verkar gömma sig från vissa svåra sanningar om den kreativa processen. De har övergett sitt sökande efter de verktyg som hjälper dem att skapa riktigt slående och utmanande lyssningsupplevelser. Jag tror att det är för att de är förvirrad om många föreställningar i modern musicerande!

Låt oss först undersöka attityder som behövs, men som har övergivits, för utveckling av särskilda discipliner i skapandet av en varaktig modern musik. Denna musik som vi kan och måste skapa ger en smältdegel där magin i våra själar bryggs, och det är detta som ramar mallar som styr vår evolution i kreativt tänkande. Det är denna generativa process som hade sin blomning i början av 1950-talet. På 1960-talet hade många tillväxt musiker blir förälskad av underverken i den friska och spännande ny värld av Stockhausen integral serialism som då var på modet.

Eva Rinaldi – 2011

Det verkade gränslös spänning, då. Det verkade det skulle finnas några gränser för den kreativa impulsen; kompositörer kunde göra något, eller så verkade det. Vid den tiden hade de flesta kompositörer inte riktigt undersökt serialism noga för dess inneboende begränsningar. Men det verkade så färska. Det blev dock snart uppenbart att det var Stockhausen spännande musikaliska synsätt som var färskt och inte så mycket serialism själv, som han var då gift. Det blev klart senare, att de metoder han använde var född av två särskilda överväganden som i slutändan går utöver seriella enheter: korsning tempi och metriska mönster; och, i synnerhet, det koncept som behandlar tonhöjd och klangfärg som specialfall av rytm. (Stockhausen hänvisade till delning som “kontakter”, och han även titeln en av hans kompositioner som utforskas detta rike Kontakte.) Dessa gester, visar det sig, är verkligen oberoende av serialism genom att de kan utforskas ur olika infallsvinklar.

Post Comment